Pieter Eiffhuis

Zelfstandig wonen met een beetje hulp…. Eindhoven, (2000-2005)
Eind jaren zeventig is het Pieter Eiffhuis gebouwd: 8 tot 10 identieke woonlagen met appartementen en studio’s, uitgevoerd met een corridorontsluiting. De begane grond werd nagenoeg volledig gevuld met bergingen, de ontmoetingsruimte was buiten het woongebouw gerealiseerd.
Opdrachtgever Wooninc. heeft in 2000 besloten om het Pieter Eiffhuis geschikt te maken voor bewoning door ouderen, volgens het zogenaamde. Wooninc-plus concept.
Het ontwerp van DAT bevat daarvoor de volgende maatregelen:
De incourante studio’s op alle verdiepingen zijn vervallen en de vrijkomende ruimte wordt per woonlaag herbestemd tot bergingen.
Op de vrijkomende begane grond is daardoor ruimte vrijgemaakt voor nieuwe functies zoals een medisch centrum, hobbywerkplaats, dagsuper, kapper, wasserette, galerie en huismeesterruimte. Op de eerste verdieping zijn logeerfaciliteiten aangebracht.
Het ingepaste medisch centrum bevat een apotheek, huisartsenpraktijk, fysiotherapie en diverse functies die met welzijn en maatschappelijke zorg te maken hebben.
De begane grond is uitgebreid met een grand café en nieuwe voorzieningen. Tegen de kopgevels en op de dakniveaus zijn nieuwe koopappartementen gerealiseerd, de differentiatie in woonvormen is daardoor toegenomen.
Alle bestaande appartementen en corridors zijn ingrijpend gerenoveerd. Tot slot is het gevelbeeld getransformeerd; van 'saai en eentonig' naar 'uitgesproken en gedifferentieerd'.
Het Pieter Eiffhuis is van een 100% woongebouw omgetoverd in een veelzijdig wooncomplex waar zelfstandig wonen heel lang mogelijk is. De nieuwe functies brengen ondersteuning, service en zorg heel dicht bij huis.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Veelzijdig

Het Pieter Eiffhuis is van een 100% woongebouw omgetoverd in een veelzijdig wooncomplex waar zelfstandig wonen heel lang mogelijk is; de nieuwe functies brengen ondersteuning, service en zorg heel dicht bij huis.

Eigentijds, open en kleurrijk

DAT heeft een heldere en eigentijdse ruimtelijke omgeving ontworpen die aansluit op de sfeer en beleving die bewoners ook in hun eigen woning creëren. Een omgeving met veel daglicht, uitzicht en contactmogelijkheden -zowel met medebewoners als met de buitenwereld- is daarvoor veelbelovend en is onze ontwerpambitie geweest voor het Pieter Eiffhuis!
Er is een binnenstraat geïntroduceerd waaraan zowel het grand café als de diverse servicefuncties zijn gelegen. Ook de hoofdtoegang van alle woningen ligt aan deze straat; het is de meest openbare ruimte in het woongebouw.
Het interieurontwerp is in nauwe samenwerking met interieurarchitect Huub Frenken tot stand gekomen.

Ruw en stoer

Het oorspronkelijk monotone Pieter Eiffhuis is van gedaante veranderd. Nieuwe gebouwdelen zijn uitgevoerd in leisteen en natuursteen keien, die tezamen gevelvlakken maken met een ruw oppervlak, een eigen materiaalkleur hebben en tegenwicht bieden tegen de oorspronkelijke, horizontale karakteristiek van het Pieter Eiffhuis.
De nieuwe buitenmuur langs de voorzieningenstraat heeft een forse dikte gekregen, goed voelbaar ter plaatse van gevelopeningen. De uitvoering in grillige natuursteenkeien versterkt het effect van massiviteit. De straatmuur wordt daardoor de stoere buitenkant van het Pieter Eiffhuis.

opdrachtgever
Wooninc.

opgave
Renovatie en architectonische opgave

team
Ton van der Hagen, Dennis Schuurkes, Marijke Quint, Johan Bek

website
www.wooninc.nl
www.laride.nl

00435_01_foto_gevelbeeld.jpg
00435_02_voetprint.jpg
00435_03_luchtfoto.jpg
00435_04_oude_situatie.jpg
00435_06_gevelbeeldkopie.jpg
00435_07_gevelbeeld.jpg
00435_08_geveldetail.jpg
00435_09_plattegronden.jpg
00435_10_functies_oud_en_ni.jpg
00435_11_grand_cafe.jpg
00435_12_grand_cafe.jpg
00435_13_winkelgang.jpg
00435_14_winkelgang.jpg
00435_16_zorgfuncties.jpg
00435_17_ontspanning.jpg
00435_19_apotheek.jpg
00435_20_foto_gevelbeeld.jpg
kaartweergavechronologie