Meerhoven

Eindhoven, (1999-2002)
Op een vinexlocatie aan de westrand van Eindhoven was het idee een 60 hectare grote waterplas als centrale plek te creëren. Helaas leverden de vele vogels die het water zou aantrekken een te groot risico voor de vliegtuigen van vliegveld Eindhoven. Het idee van DAT om langs de waterrand een vijftal appartementengebouwen te ontwerpen met een prachtig uitzicht op de waterplas was echter al geboren en klaar voor uitvoering.
De voor dit project ontworpen eengezinswoningen hebben een tuin op de begane grond en een woonkamer op 1.80 meter hoogte waardoor een mooi uitzicht ontstaat over de open ruimte. Daarnaast maken vijf bijzondere appartementengebouwen ook deel uit van het project. Ze zijn voorzien van glasgevels aan de parkzijde,en dichte gevels richting de omliggende woonwijken en dusdanig gepositioneerd om een maximaal uitzicht te garanderen. Drie van de vijf gebouwen zijn trapeziumvormig waardoor de zichtlijnen nog worden vergroot.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

binnentuin

Bij de appartementen is een deels verzonken parkeerruimte gerealiseerd met een binnentuin op het dak van de parkeerruimte. De bomen staan met hun wortels in de parkeerruimte en de boomstammen lopen omhoog naar de tuin. Voor deze daktuin zijn voetgangersbruggen gerealiseerd die de bewoners en omwonenden over de tuin naar de open ruimte begeleiden.

park

Voor het park heeft stedenbouwkundige Teun Koolhaas uiteindelijk als oplossing gekozen voor glooiende en groene heuvels waarin paarden, schapen en herders rondlopen, waardoor de door DAT ontworpen eengezinswoningen en appartementengebouwen nu een mooi uitzicht hebben op een groot, groen en natuurlijk open gebied.

opdrachtgever
PBHR Bouwcombinatie

team
Theo van Esch, Guyonne van der Velden, Dennis Schuurkes, Roger van de Put, Daan Smulders

meerhoven_1.jpg
98344_meerhoven_datasheet.jpg
meerhoven_2.jpg
meerhoven_3.jpg
meerhoven_4.jpg
meerhoven_5.jpg
meerhoven_6.jpg
meerhoven_7.jpg
meerhoven_8.jpg
meerhoven_9.jpg
kaartweergavechronologie