Leyendael

Ode aan oude school Tilburg, (2001-2006)
Het verleden als inspiratiebron. Het witte gebouw van de Leyendael-LTS was in de jaren zestig een markant gebouw, een Tilburgs icoon van de moderne tijd. Als eerbetoon heeft het nieuwe gebouw dezelfde lichte, optimistische uitstraling, ook al is de huidige functie (woningen en kantoren) compleet anders. Dankzij witte betonnen gevelplaten en glas oogt het zestig meter hoge gebouw opvallend slank en ‘luchtig’.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Stads en ook vriendelijk

Het hoofdgebouw toont zich aan de Ringbaan Zuid en daarmee aan de stad. De overige bouwdelen bevinden zich in de ‘tuin’ en richten zich op de achterliggende woonwijk. De openbare ruimte is hier kindvriendelijk ingericht. Patiowoningen en oude eiken vormen de afbakening van het complex.

Lichte huid

Het hoofdgebouw is voorzien van witte betonnen gevelplaten met Noorse graniettoeslag. Het heeft daardoor een bijzondere, lichte ‘huid’, die bovendien zelfreinigend is. Door de lichte kleur voegt Leyendael zich mild in de bestaande omgeving.

’s Avonds een ander gebouw

De onderste lagen van het hoofdgebouw bestaan uit kantoren. Als ’s avonds de lichten aangaan, worden de woningen nadrukkelijk zichtbaar en lijkt er een nieuw gebouw te ontstaan.

opdrachtgever
Triborg Bouwontwikkeling

opgave
Stedenbouwkundige en architectonische opgave

team
Theo van Esch, Roger van de Put, Jan-hubert Bisschops, Jeroen Kouwenberg, Jenny Smets

website
www.triborgh.nl

01460_09_foto_vanaf_de_wijk.jpg
01460_01_foto_toren.jpg
01460_02_voetprint.jpg
01460_03_oude_situatie.jpg
01460_04a_concept.jpg
01460_04b.jpg
01460_04c.jpg
01460_05_luchtfoto.jpg
01460_06_foto_vanaf_overkan.jpg
01460_07_foto_laagbouw.jpg
01460_08_foto_eengezinswoni.jpg
01460_10_avondfoto.jpg
kaartweergavechronologie