Kompaan

Zorg voor kinderen als inspiratiebron Goirle, (1999-2002)
Kompaan biedt hulp aan jeugd van 0 tot 18 jaar en hun ouders of verzorgers bij vragen en/of problemen rondom opvoeden en opgroeien. Hulp bestaat uit begeleiding, training en/of behandeling. Soms is het beter dat een kind (tijdelijk) niet thuis woont, Kompaan biedt daarvoor onder andere dag-nachtbehandeling. Al deze activiteiten vinden plaats op de ontwerplocatie aan de Rillaersebaan in Goirle.
Ons stedenbouwkundig ontwerp introduceert een nieuwe, heldere ontsluiting voor het gehele terrein: een cirkelvormig pad (langzaam verkeer) verbindt alle nieuwe en bestaande gebouwen zonder afbreuk te doen aan de bestaande schaal en karakteristiek van het terrein. Voor de jeugdige bewoners en bezoekers is het gebogen pad een duidelijk houvast bij hun bewegingen over het terrein. Wandelaars en fietsers zijn welkom om via het pad het terrein van Kompaan over te steken.
Dit terrein is openbaar toegankelijk, de wisselwerking met het normale dagelijks leven is van belang. De verschijningsvorm van de gebouwen sluit aan op deze integratiegedachte en ook het landschapsontwerp van MTD landschapsarchitecten, waarmee we hecht hebben samengewerkt, is hierop gebaseerd.
In het ontwerp zijn vier plandelen te onderscheiden:
het kantoorgebouw, de behandelunit, het medisch kindertehuis (MKT) en het medisch kinderdagverblijf (MKD).
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Kantoorgebouw

Het kantoorgebouw is het nieuwe gezicht van Kompaan aan de Rillaersebaan; gebogen en transparant op niveau ‘begane grond‘, kantig en massief op de drie verdiepingen. De gevels zijn uitgevoerd in ruwe genuanceerde leisteen. Dit materiaal zorgt voor zichtbaarheid en gelijktijdig voor inpassing in het landschap: het gebouw gaat in kleur over in de aanwezige natuurlijke tinten van het nabijgelegen bos.
Het kantoor biedt plaats aan 110 medewerkers.Open werkplekken en vides in het gebouw maken onderling contact eenvoudig en versterken de samenhang, zowel ruimtelijk als functioneel. Via de vides valt zon- en daglicht diep in het gebouw, er is een voortdurend wisselende ruimtelijke beleving.

Behandelunit

De behandelunit is, net als alle nieuwe paviljoens, uitgevoerd in lichtkleurige baksteen
en heeft één bouwlaag. Door middel van patio’s is de behandelunit naadloos verbonden met het aangrenzende bos en biedt een zeer rustige omgeving voor alle cliënten en deskundigen van Kompaan. Hier vindt onderzoek en behandeling plaats.
Dit plandeel is onderdeel van het kantoor maar kan, bijvoorbeeld door jeugdige bewoners ook rechtstreeks en volledig zelfstandig worden bezocht, bijvoorbeeld in het weekend.

Medisch kindertehuis

Het medisch kindertehuis bestaat uit drie vrijstaande gebouwen die refereren aan de bestaande villatypologie in de aangrenzende dr. Keyzerlaan. De nieuwe bebouwing is opgenomen in het straatbeeld. De woonhuizen van Kompaan zijn onderdeel van de normale dagelijkse omgeving en onttrekken zich aan het instituutkarakter. De buitenruimte rondom de woonhuizen hebben deels een privékarakter voor gebruik door de jeugdige bewoners maar gaan naadloos over in het boslandschap dat een openbaar karakter heeft.
De woonhuizen zijn alzijdig georiënteerd met ruim uitzicht en daglicht in de woonkamers. Wandelend over het terrein is er niets typisch aan en dat is goed!

Medisch kinderdagverblijf

Het medisch kinderdagverblijf bestaat uit zeven bungalows en een speelzaal, gelegen rondom een gemeenschappelijk erf waar kinderen van 0 tot 6 jaar in een beschermde omgeving hun energie kwijt kunnen. Het medisch kinderdagverblijf ligt dichtbij de behandelunit (onderzoek en oefening) en de ontsluiting van het terrein in verband met de grote hoeveelheid verkeersbewegingen die het vervoer van de kinderen met zich meebrengt.
Iedere bungalow huisvest overdag een groep van acht kinderen en heeft zowel onoverdekte als overdekte speelgelegenheid. De bungalows wisselen van oriëntatierichting, waardoor een
divers ruimtelijk milieu ontstaat met inspirerende spelaanleidingen en structuur.

opdrachtgever
Stichting Kompaan

opgave
Stedenbouwkundige en architectonische opgave

team
Ton van der Hagen, Roland van der Leegte, Gert-Jan Dirkx, Birgitte Keijzer, Marijke Quint, Jeanine van der Vliet

website
www.stichtingkompaan.nl

99362_01_gevelfoto.jpg
99362_02_voetprint.jpg
99362_03.jpg
99362_04_situatie.jpg
99362_05_kantoor_en_behande.jpg
99362_06_kopgevel.jpg
99362_07_leien_gevel.jpg
99362_08__medisch_kinderteh.jpg
99362_09_medisch_kinderdagv.jpg
99362_10_medisch_kinderdagv.jpg
99362_11.jpg
99362_13.jpg
99362_12.jpg
99362_14.jpg
kaartweergavechronologie