Ketelhuis

‘Bijzonder’ ketelhuis Etten-Leur, (2005-2006)
Een woonvoorziening voor vier kinderen die door een beperking niet meer thuis kunnen wonen. Hun ouders namen het initiatief om voor de vier een fijn eigen huis te ontwikkelen. Bijzonder heet het huis en het resultaat doet die naam eer aan: niet alleen de architectonische oplossing, maar ook het warme, speelse interieur met veel kleur. In de woonvoorziening zijn ook drie appartementen ondergebracht die zorgaanbieder Amarant verhuurt. Oorspronkelijk was het gebouw een ketelhuis. Een industrieel gebouw, stoer en weerbarstig, met grote raampartijen en dichte bakstenen vlakken. Deze kenmerken zijn voor een groot deel behouden. Opvallend zijn de slanke profielen en de spanning tussen transparant (veel glas) en gesloten. Binnenin is het gebouw volledig gestript waarbij de bestaande vide als belangrijk vormelement is behouden. In de open ruimte is vervolgens een ‘tafel’ geplaatst als draagstructuur. Hierdoor kon de benedenverdieping een open karakter krijgen. Op de tafel zijn ‘dozen’ geplaatst: kleurrijke kamers op twee verdiepingen.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Samenwerking

DAT architecten zijn samenwerkers van huis uit. We zoeken bewust de match tussen verschillende kennisniveaus en disciplines. Het Ketelhuis is daarvan een schoolvoorbeeld. Het basisidee is van interieurarchitect Solange Schmeidts. Samen hebben we het Ketelhuis bijzonder gemaakt.

Snoezelruimte

In en rondom de grote oorspronkelijke schoorsteen op de begane grond is een fantasieruimte gemaakt. Een snoezelruimte die alle zintuigen kan prikkelen. Deze wonderlijke ruimte zit vol met geluiden, lichtjes en subtiele bewegingen. Hiermee kan een sfeer van weldadigheid en rust, of juist het tegenovergestelde, een sfeer van actie en energie opgeroepen worden.

Ouderinitiatief

Ouders hebben het initiatief genomen om samen een woonvoorziening voor hun gehandicapte kinderen op poten te zetten. Voeg daar aan toe de enthousiaste medewerking van Woonstichting Etten-Leur (WEL).

opdrachtgever
Woonstichting Etten-Leur

opgave
Architectonisch opgave i.s.m. Solange Schmeidts

team
Ton van der Hagen, Jeanine van der Vliet, Marijke Quint

website
www.woonwel.nl
www.bij-zonder.nl

05622_01_foto_gevelbeeld.jpg
05622_02_voetprint.jpg
play_14.jpg
05622_04_ontwerpschets_1.jpg
05622_05_ontwerpschets_2.jpg
05622_06_plattegrond_verdie.jpg
05622_07_interieurfoto_1.jpg
05622_08_interieurfoto_2.jpg
05622_09_interieurfoto_3.jpg
05622_10_interieurfoto_4.jpg
05622_11_avondfoto.jpg
05622_06_plattegrond_verdieping.jpg
kaartweergavechronologie