Kantoor DAT

Tilburg, (2011-2011)
Na ruim 4 jaar is DAT teruggekeerd naar het prachtige monumentale stafgebouw aan het Kromhoutpark. Het pand is van oorsprong een kazernegebouw, robuust met veel kenmerkende details. Het gebouw is opgedeeld in verschillende ruimtes met ieder hun eigen sfeer.
Het doel van de verbouwing was om een zo open mogelijke werksituatie te creëren. Daartoe zijn nagenoeg alle deuren verwijderd en is er gezocht naar verbinding tussen alle ruimtes. Dit uit zich onder andere in het Ruimtelijk Verbindend Element. Dit bestaat uit een OSB-lambrisering die in feite alle ruimtes aan elkaar linkt en waartegen simpele stalen kasten zijn geschoven. Het element wordt soms kast, soms werkplek, soms zitplek, soms entree. De centrale ruimte is de voormalige hal, waarin nu een informele lunch-en koffieruimte is gemaakt.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Flexibele werkplekken

Éen van de belangrijkste zaken op een architectenbureau is samenwerking. Daarom hebben we Het Nieuwe Werken binnen het bureau geÏntroduceerd. De werkplekken zijn flexibel. Iedereen kan op iedere werkplek werken. Het doel is echter niet om werkplekken te besparen, er zijn namelijk meer werkplekken dan medewerkers. Het doel is om samenwerking te vergemakkelijken. Daarnaast is er meer diversiteit in werkplekken. Er zijn stilteplekken, overlegplekken, grote maquettetafels en informele zithoeken.

Duurzaamheid

Bij de materiaalkeuze is er steeds getracht een verantwoorde keuze te maken. De geweven vinylvloer is volledig recyclebaar (Green Tag level A). Voor de OSB-beplating, waarvan de werkplekken zijn gemaakt hoeven geen volwassen bomen gekapt te worden. De trap is bekleed met gerecycled rubber. De stalen kasten zijn meegenomen uit de vorige huisvesting en geïntegreerd in het nieuwe meubel. De installatie is grotendeels vernieuwd, waarbij grotere energie-efficiēntie is nagestreefd, en er is buitenzonwering toegepast. De meest verantwoorde keuze is natuurlijk huisvesting te zoeken in een bestaand gebouw!

opdrachtgever
DAT

opgave
Interieuropgave

team
Daan Smulders, Jeanine van der Vliet, Birgitte Keijzer

website
www.datarchitecten.nl
www.vanvenrooij-interieurbouw.nl

pand_met_kersenbloesem.jpg
ansicht_kromhout.jpg
pand_vanaf_de_waterkant.jpg
entree_01.jpg
doorkijknaaradministratie.jpg
entree_02.jpg
detail_04.jpg
detail_02.jpg
doorkijk_naar_cellenblok_01.jpg
cellenblok_01.jpg
koffiehoek_03.jpg
kapstok_01.jpg
koffiehoek_02.jpg
RVE.jpg
verdieping_04.jpg
kaartweergavechronologie