IKC De Klimboom

Vernieuwend onderwijs in Bijna-Energie-Neutraal-Gebouw Integraal Kindcentrum Arnhem, (2016-2018)
In de wijk Elderveld in Arnhem heeft DAT de vervangende nieuwbouw ontworpen voor IKC De Klimboom. Het gebouw biedt plaats aan een basisschool, een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Actueel onderwijsconcept

Het onderwijs in De Klimboom vindt plaats op vier “vloeren” waar, binnen basisgroepen van ongeveer 80 kinderen, er veel individuele aandacht is voor elk kind. De Klimboom is hiermee afgestapt van klassikaal les geven als basis voor het onderwijs. De ruimtelijkheid van het gebouw sluit sterk aan bij de ruimtebehoefte van de Klimboom doordat er een “vloeiend” onderwijslandschap is ontworpen dat een diversiteit aan leer- en werkplekken biedt, zoals instructieruimtes en verwerkingsruimtes. Alle onderwijsruimtes liggen aan een centrale vide en staan hiermee direct in verbinding.

BENG

De Klimboom is één van de eerste voorbeelden van de nieuwe generatie schoolgebouwen in Nederland die als Bijna-Energie- Neutraal-Gebouw (BENG) worden uitgevoerd. De Klimboom is een Frisse School die energiezuinig is door de toepassing van een warmtepomp en warmteterugwinning in combinatie met actieve zonne-energie. Om te komen tot een optimaal comfortabel binnenklimaat vroeg de open plattegrond van het gebouw om speciale aandacht tijdens het ontwerpen van de installaties en de bouwfysica.

Sfeer

Het interieur van De Klimboom kenmerkt zich door heldere, overzichtelijke ruimtes met veel daglicht. Het kleurgebruik is natuurlijk en heel rustig door onder andere de toepassing van veel blank hout.

opdrachtgever
HEVO
schoolbestuur
DeBasisFluvius
installatie-advies
Klictet Advies B.V.
constructie-advies
Advies- en Ingenieursbureau Van de Laar B.V.
bouwfysica-advies
ZRi

kli102401.jpg
kli102403.jpg
01verdiepingpresentatiekopiemetkleurenme.png
kli102402.jpg
kli102405.jpg
kaartweergavechronologie