Casa Nova

Delft, (2009-2009)
Het Stadsgewest Haaglanden heeft een ideeënprijsvraag uitgeschreven om een complex met vernieuwende (gestapelde) gezinswoningen te ontwerpen op een locatie in de stad Delft. DAT heeft i.s.m Carolien Ligtenberg (Urban Factory Barcelona) het ontwerp 'De omgekeerde wereld' gemaakt dat uit 95 inzendingen is geselecteerd en op 3 december 2009 in Den Haag is uitgeroepen tot winnaar. Op deze stedelijke locatie zijn 71 geschakelde eengezinswoningen gecombineerd met functies (speelruimte, sportfaciliteiten) die het wonen voor gezinnen in een hoge dichtheid aantrekkelijk maken.
Daktuinen, regenwaterinfiltratie en diversiteit in woningontwerpen zorgen voor een duurzaam plan. Casa Nova 2009 is een ideeënprijsvraag die stimulerend en inspirerend is voor professionele opdrachtgevers om tot nieuwe woonconcepten te komen. Het winnend ontwerp 'de omgekeerde wereld' is daar een voorbeeld van!
De hoofddrager van het ontwerp is de omkering van open en dicht op de locatie. De oude school wordt binnenstebuiten gekeerd. Zodoende wordt een nieuw type gebouw gecreëerd waarin dorp en stad, binnenkant en buitenkant, individualiteit en collectiviteit, verleden en toekomst, alledaagsheid en abstractie, geregeldheid en informaliteit en droom en werkelijkheid tegelijkertijd aanwezig zijn. Op die manier biedt het een vrijheid waarin iedereen zijn eigen invulling aan kan geven. Het ontwerp bevat 71 geschakelde gezinswoningen die hun woningontsluiting (voordeur) hebben op het maaiveld. De woningen zijn specifiek en variëren in grootte van 70 tot 240 m2 (woning + buitenruimte).
Het ontwerp bevat naast woningen de volgende functies: een kinderboerderij met pauwen, schapen, konijnen en zwaluwen in de collectieve ruimte van de oude school op maaiveld. Een openlucht bioscoop op t dak, een zwembad op -1, een eetkamer op +1, een sportveld op +2, een klimwand van 0 tot +3 , en een verticale speelgrot van laag -2 tot 0. Verder is er nog een bar en wonen er 5 aupairs in het complex.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Een grote variatie in woon-vormen

Het gebouw werkt als gecomprimeerde 3 dimensionale buurt, hierdoor is vrijwel elke woning uniek en onconventioneel. Zo zijn er ondiepe brede woningen over 3 lagen, diepe patiowoningen, woningen met een compleet vrij indeelbare plattegrond over meerdere lagen, dakwoningen met ontsluiting op maaiveld, hoekwoningen, etc.

Aansluiting op de omgeving

Het gebouw neemt de plaats in van de oude school en gebruikt zo de oude stedenbouwkundige positie en vormt een steen geworden herinnering als in het collectieve geheugen van de buurtbewoners. De ligging van de stegen in het nieuwe complex zijn afgestemd op de omgeving. Als maximale hoogte wordt de hoogte van de omliggende gebouwen genomen.

Spannende parkeergarage

Parkeren vindt plaats op -1. -1 is een geweldige ruimte waar 103 parkeerplaatsen zijn gesitueerd. Door het glas van de patio’s valt diffuus licht binnen. Meteen is ook het zwembad zichtbaar voor de verfrissende duik na de file. Een groot aantal woningen wordt direct vanaf de kelder ontsloten middels eigen trap en voordeur.

opdrachtgever
Het Stadsgewest Haaglanden

team
GertJan de Rooij, Jan-hubert Bisschops, Bas Coret, Carolien Ligtenberg, Merijn Hermsen

website
www.linkedin.com
mijnerontwerp.nl

maquette_03.jpg
01_bestaand_perspectief_roo.jpg
casanova_02_datasheet.jpg
maquette_01.jpg
bestaande_situatie_perspect.jpg
contravorm.jpg
contravorm_met_invulling.jpg
vormen_van_de_massa.jpg
contravorm_met_invulling_02.jpg
maquette_02.jpg
contravorm_met_invulling_03.jpg
plattegrond_bovenaanzicht.jpg
bovenaanzicht.jpg
plattegrond_parkeerlaag.jpg
paneel.jpg
kaartweergavechronologie