Beukenflat

Renovatie de Beukenflat Tilburg Tilburg, (1996-1998)
De Beukenflat aan de Hart van Brabantlaan in Tilburg was een subliem voorbeeld van rationele 60-er jaren woningbouw. 350 Appartementen, ontsloten via een middencorridor, eenduidig van type en architectonisch geduid door een balkonhek van stalen spijlen. Het complex was goed te bewonen maar leverde in architectonische zin geen kwalitatieve bijdrage aan het stadsbeeld van Tilburg langs een van de belangrijkste stadsassen. De opdrachtgever (Wonen Breburg) heeft ons de vraag gesteld bij de renovatie van het appartementengebouw een nieuw beeld te ontwikkelen wat ook als strategie kon worden gebruikt voor de renovatie van de andere gebouwen aan de Hart van Brabantlaan in de toekomst. Daarmee kan de kwaliteit en het imago van de stadsas tussen station en universiteit opgewaardeerd worden.
deel deze pagina via:
TwitterFacebookLinkedIn

Inventief

De balkons van de woningen waren ondiep en daardoor niet goed bruikbaar. Het beeld van het gebouw was onvoldoende om een stedelijke as te begeleiden. Door een balkonhek te ontwerpen als industrieel product, waarmee het mogelijk is het balkon met 30cm te vergroten en een architectonische verandering te weeg te brengen, is met relatief beperkte financiële middelen en eenvoudige ingrepen een groot effect bereikt. De ontwikkelde hekwerken zijn door de Firma Versteeg als standaard in hun productscala opgenomen.

Speels

Het ontwikkelde hekwerk maakt het mogelijk een grafisch en architectonisch spel te spelen met de gevels van het appartementengebouw. Geïnspireerd door het computerspel Tetris is van het monotone gebouw een levendig en 3-dimensionaal gebouw ontwikkeld. De kenmerkende herhaling van het bestaande gebouw is doorbroken, nergens is een hiërarchie te ontdekken.

Allure

Het gerenoveerde gebouw geeft de Hart van Brabantlaan op deze plek een nieuwe kwaliteit. Dit is door de bouw van West Point nog versterkt. De gekozen middelen en architectuur zijn nieuw maar lijken aan te sluiten op de concepten uit de jaren 60. Transparant, licht, grote maat en kleine maat geven een nieuw maar geen vervreemdend beeld ter plekke. Na de renovaties, op basis van dit concept, van twee gebouwen in het verlengde van de Beukenflat heeft de Hart van Brabantlaan de allure gekregen die op deze plek van de stad gerechtvaardigd is.

opdrachtgever
Wonen Breburg

opgave
Architectonische opgave en renovatie

team
Theo van Esch, Mari Ojala, Wouter Laros

website
www.wonenbreburg.nl

96262_01_foto.jpg
96262_02_voetprint.jpg
96262_03_foto.jpg
96262_05_foto.jpg
96262_06_foto.jpg
96262_07_foto.jpg
kaartweergavechronologie